BodyBackground
Menu

News

Current Articles | Archives | Search

AKKO GOLDENBELD - 'PIANOLA'
Piano maakt muziek op kaart van Eindhoven

Eindhovens Dagblad: door Rob Schoonen. donderdag 14 april 2011 | 02:38 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 14 april 2011 | 13:19

'Stadsmuziek', object van Akko Goldenbeld, onderdeel van de presentatie 'This Way' van Design Academy Eindhoven in Milaan.

MILAAN - De 'echte' beurs, daar waar jaarlijks honderdduizenden op af komen, die bestaat vijftig jaar. De Saloni in Milaan is in de loop der jaren uitgegroeid tot een instituut. In ieder geval is het de grootste meubelbeurs ter wereld waar fabrikanten, verkopers en ontwerpers elkaar ontmoeten en bovenal: zaken doen.

Rond de beurs – die qua omvang doet duizelen: er passen minstens tien RAI-complexen in – zijn de laatste decennia flink wat nevenactiviteiten opgezet. Jonge ontwerpers kozen een plek en lieten eveneens hun laatste producten zien; zonder veel poespas – gewoon doen. In de loop der jaren is Zona Tortona uitgegroeid tot een van hipste plekken waar je die 'off-Broadway-vormgevers' kon zien. Dat is inmiddels een heuse kermis geworden.

Veel Nederlanders hebben vorig jaar hun intrek genomen in Zona Lambrate. Dat werd in 2010 een heus Eindhovens feestje waar onder meer Design Academy Eindhoven (DAE) acte de presence gaf. Maar de Eindhovense academie heeft haar heil dit jaar toch weer elders gezocht.

In een prachtige bedrijfsruimte, in het noorden van het centrum, waar normaal gesproken een modebedrijf is gevestigd, heeft de DAE uitgepakt met 'This Way'. Twee verdiepingen zijn vrijgemaakt voor werk van vormgevers die zojuist of al veel eerder zijn afgestudeerd in Eindhoven. Daarnaast is een ruimte vrijgemaakt voor debatten: elke dag wordt hier een ontbijt-bijeenkomst gehouden met een keur aan designers uit binnen- en buitenland.

Op de tentoonstelling – woensdag nog een beetje rustig – valt onder meer het object 'Stadsmuziek' op. Dit werk van Akko Goldenbeld is een kruising tussen een piano en een stadsorgel. Goldenbeld heeft op de houten cilinder de plattegrond van Eindhoven geplakt. En dus geeft De Admirant een behoorlijk hard geluid, terwijl je de woningen in Woensel amper hoort als de hamertjes de toetsen van de piano raken.

Van een heel andere orde is 'Mine Kafon' van Massoud Hassani. Vroeger maakte de Afghaan graag kleine modellen die door de wind werden meegevoerd. Nu heeft hij een bal gemaakt die eveneens door de wind wordt meegevoerd met de bedoeling om landmijnen te laten exploderen. "Er zijn 30 miljoen landmijnen in mijn land en 26 miljoen mensen..." Met zijn bijna poëtisch uitziende objecten moet dat recht te trekken zijn. Hoop je.

Copyright: Eindhovens Dagblad

Lees het artikel hier

 

Published: 14-Apr-2011 13:36

Categories

Milan 2011
  • Eindhovens Dagblad over Akko Goldenbeld (Dutch version)

    ED_MILAANNUMMEREEN_1810400bS

  • Eindhovens Dagblad over Akko Goldenbeld (Dutch version)

    Akko Goldenbeld - Pianola